dimarts, 28 d’abril del 2009

Movimiento 26 de Julio...

El taller creador té novetats. Aquest cop m’he atrevit amb les teles i els cosits. Fa temps que pensava on podia aconseguir una bandera del Movimiento del 26 de Julio. Dos motius m’han portat a construir-la jo mateixa: la meva nova vena creadora i el fet que suposo que seria molt difícil comprar-la. Per cert, posats a fer... n'he fet dues, una per a mi i una per regalar!

Com molts ja sabeu el 26 de Juliol de 1953 és una data important i decisiva a la història de Cuba. Un grup de joves encapçalats per Fidel Castro Ruz, va atacar el "Cuartel Moncada" de Santiago de Cuba, i el "cuartel Carlos Manuel de Céspedes" de Bayamo amb l’objectiu de derrocar la dictadura de Fulgencio Batista.

L’assalt va fracassar. Molts assaltants van morir, molts van caure presoners i van ser assassinats. Altres supervivents, entre els quals es trobava Fidel Castro, van ser jutjats i condemnats a severes penes de presó. En el judici, Fidel va pronunciar un brillant al·legat d’autodefensa conegut com “la historia me absolverá” en el qual fonamentava el dret del poble a la rebel·lió contra la tirania i explicava les causes, vies i objectius de la lluita empresa.

La dictadura fa fer un intent per legalitzar el seu govern i va alliberar els presos polítics. Un cop lliures, i abans de marxar cap a Mèxic, Fidel va constituir el Movimento 26 de julio, en la reunió es van definir l'estructura i els objectius de l'organització: "El 26 de julio se integra sin odios contra nadie. No es un partido político sino un movimiento revolucionario; sus filas estarán abiertas para todos los cubanos que sinceramente deseen restablecer en Cuba la democracia política e implantar la justicia social". En aquell moment estava format per 11 persones: 9 homes i dues dones.

Aquest moviment es va convertir en la guia del poble cubà en la lluita contra la dictadura, hi van participar destacats revolucionaris, molts dels quals van caure en combat.

El 2 de desembre del 1956 es va produir el "Desembarcament del Granma" a la costa oriental del país i es va organitzar el moviment guerriller a la Sierra Maestra, des d'on molt aviat es va aconseguir portar la lluita al pla i expandir per tot el país fins al triomf revolucionari de gener de 1959.


Després de fer aquesta petita explicació del Movimiento 26 de Julio us passo a explicar el procediment, material i col·laboradores que han intervingut en l’elaboració de les banderes.

Nivell de dificultat: 2

Col·laboracions: en aquest cas no he pogut ser autosuficient per falta de coneixements i infraestructura. La meva àvia ha estat una imprescindible col·laboradora no només cosint a màquina sinó també aportant idees de seva experiència com a cosidora. També vull reconèixer la col·laboració resolent dubtes i disposició per ajudar de l’àvia del meu company i la meva tieta.
Continuo pensant que perdem tant coneixement de generació en generació...

Material:
1 metre tela vermella
1 metre tela negra
1 metre tela blanca.
1 metre beta vermella
1 metre beta negre
Fils dels tres colors
Cola per tela (exemple "gutterman")
Màquina de cosir
I una bona dosi d'admiració per la història de la revolució cubana!

Procediment:
- Fer la plantilla dels números i lletres en fulls de paper
- Dibuixar les plantilles sobre la tela blanca.
- Tallar les teles negra i vermella per a fer les bandes.
- Tallar la tela blanca seguint el perfil dels patrons.
- Cosir amb la màquina la tela vermella i negra. Fer les vores.
- Cosir les lletres i números perquè no es desfilin.
- Cosir les betes de al bandera.
- Enganxar els número i lletres a la bandera amb la cola per teles.

Tot és una mica més complicat que el que he posat aquí però si algú en vol fer una ja li explicaré més detalladament com ho hem fet.

I... Ta Xaaaan!!!


4 comentaris:

  1. Lo que han llegado a marear esas banderas!!! pero al final a valido la pena el suplicio...aunque la abuela le haya cogido fobia a la máquina de coser...

    ResponElimina
  2. me tienes un poco hartita nene!!!! juas juas juas!! siempre te estás quejando!!!
    tota creació necessita un procés de reflexió, dubtes, decisions, feina, elaboració, recapacitació, recerca d'informació... i això és el que passa amb les meves creacions que hi dono moltes voltes.
    Además te lo pasas pipa viendo como me atabalo! o te recuerdo lo que te ries cuando vuelvo del instituto!!!

    ResponElimina
  3. Es un show continuo...(como coño se escribe show...)

    ResponElimina
  4. Muy buenas crazy!!
    y felicidades por la bandera!!
    Ver la bandera me ha recordado que el año pasado, para esa fecha estabamos en cuba, celebrándolo! Cuba es especial! sin tener: ruinas, monumentos, museos y playas espectaculares...se respirá álgo especial!
    A seguir disfrutando de tus creaciones!

    ResponElimina